tuttonblog

Totul pentru tine by FLORENTINA!!!

Stiati ca….

Riscul de atac cerebral este pronuntat de ceea ce punem pe masa?

Si mai multe dovezi asociaza carnea rosie cu riscul de atac cerebral:
Inca un studiu de actualitate a descoperit efectele negative ale consumului de carne rosie procesata si neprocesata asupra circulatiei sangvine cerebrale, in timp ce consumul de pasari de curte reduce riscul.   Studiul se alatura unei literaturi de specialitate largi asupra  legaturii dintre carnea rosie si boala cronica. Studiile anterioare  asociau consumul carnii rosii cu risc ridicat pentru boli cardiace coronariene, diabet, mortalitatea generala, cistigul in greutate si unele tipuri de cancer.

Analiza s-a facut pe doua grupuri bine stabilite de pacienti,  in care pentru citiva ani participantii au completat pentru citiva ani  regulat chestionare asupra alimentatiei proprii. Acestia au fost  intrebati cit de des au consumat carne rosie, in ce cantitati si in ce  feluri alimentare au fost introduce, cu raspunsuri variind de la  “niciodata” pina la “mai mult de 6 ori pe zi”. Cercetatorii au calculat  media cumulativa a consumului surselor majore de proteine alimentare  facind media tuturor alimentelor raportate intr-un interval de  supraveghere de 2 ani, impartind apoi participantii.

Asocierea consumului de carne rosie si atac cerebral vascular  a fost independent de alte surse majore de proteine, fructe si legume  si alti factori de risc. Cind participantii au scazut cantitatea de  carne rosie consumata, riscul de atac cerebral a fost redus semnificativ-21%.
Desi  nu a existat o asociere semnificativa intre cresterea consumului de  peste sau legume si riscul de atac cerebral, a existat o relatie  cauza-efect cind unele dintre aceste protein au inlocuit carnea rosie.  De exemplu, inlocuind o masa de carne rosie cu una de nuci sau peste, riscul a fost redus cu 17% iar prin inlocuirea carnii rosii cu o dieta slaba in grasimi, riscul a scazut la 11%. Substituind o masa de carne rosie cu una din carne de pasare de curte  riscul a fost redus cu 27%. Cind se fac astfel de substitutii este  importanta mentinerea echilibrului energetic si posibila prin consumul de seminte oleaginose sau iaurt in locul suncii de la micul dejun.

Nu este clar mecanismul prin care carnea rosie creste acest risc. Incriminarea grasimilor nesaturate poate sa nu fie suficienta. Conservantii cum sunt nitratii si nitritii din carnurile procesate pot juca un rol, cum poate fi acuzat si continutul de sodium si nivelul relativ mare de fier, care poate determina inflamatie si injurie vasculara. In cazul alimentelor dietetice, se poate ca nivelul lor ridicat de potasiu, magneziu si calciu sa promoveze efectul benefic asupra vaselor. Se poate ca si modul de gatire si pregatire al carnii sa aiba un rol.
Iata citeva posibile mecanisme prin care carnea rosie influenteaza negativ riscul de infarct cerebral:

-aceasta contine grasimi nesaturate si colesterol, care au mai fost asociate deja cu o boli ale sistemului cardiovascular
-carnea  rosie este bogata in fier hemo-un nutrient cunoscut a cataliza formarea  radicalilor hidroxil care sunt prooxidanti puternici
-un alt factor  posibil este sodiul, asocierea dintre carne si infarctul cerebral este  mai puternica pentru cea procesata decit pentru carnea proaspata.

Consumul de cafea este asociat cu diminuarea riscului de atac cerebral la femei:
Una  pina la 5 cani de cafea pe zi au fost asociate cu un risc scazut cu 22%  pina la 25% de atac cerebral intr-un grup larg de femei suedeze  urmarite pentru aproximativ 10 ani. Riscul pare a fi crescut la femeile  care consuma putina cafea sau deloc. Deoarece cafeaua este una dintre  cele mai preferate bauturi din lume, chiar si efectele mici asupra  sanatatii substantelor din aceasta au consecinte publice majore.
Studiul a eliminat alti factori de risc cardiovasculari deja cunoscuti:  fumatul, educatia, greutatea, activitatea fizica, consumul de aspirina,  istoricul de diabet, hipertensiunea sau consumul de alcool. S-a subliniat lipsa unui raspuns doza-efect in acest studiu. Studiul nu a calculat continutul de cafeina si modul de procesare. Se presupune ca mecanism de actiune cresterea sensibilitatii la insulina si reducerea inflamatiei. Compusii fenolici din cafea au proprietati antioxidante care pot imbunatati functia endoteliala.

Reclame

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: