tuttonblog

Totul pentru tine by FLORENTINA!!!

SALT DIN STRATOSFERA – Pregătit să scrie istorie. Felix Baumgartner a sărit cu paraşuta de la 39.054 m

În 2005, paraşutistul austriac Felix Baumgartner se îmbarca într-o aventură istorică. El îşi propunea să bată un record veci de 50 de ani şi să realizeze săritura cu paraşuta de la cea mai mare înălţime şi să depăşească bariera sunetului în cădere liberă fără niciun sistem de propulsie.

Austriacul a sărit de la 39.o54de metri, dincolo de limita stratosferei. În vidul relativ din afara atmosferei, el ar trebui să acceleze de la 0 la 1.110 km/h (Mach 1) în 40 de secunde. Timpul de 4 minute si 19 sec. pana la deschidrea parasutei a fost emotionant,  Felix a aterizat 10 minute mai târziu după ce paraşuta i sa  deschis la înălţimea de 1.500 de metri.

Precedentul record pentru cea mai mare altitudine a unei sărituri cu paraşuta este deţinut de americanul Joe Kittinger, care a sărit 31.332 de metri înălţime în august 1960. Colonel în rezervă al Aviaţiei Americane, octogenarul Kittinger este acum un important membru al echipei care îl pregăteşte pe Baumgartner să spargă bariera sunetului.

Inginerii şi medicii s-au ocupat de pregătirea lui Felix, încercând să acopere orice variantă şi să reducă orice risc. I-a fost creată o capsulă specială, presurizată, care îl va duce la limita spaţiului, un costum ranforsat, care să facă faţă schimbărilor de presiune şi undelor de şoc prin care va trece. Austriacul a fost ţinut la un regim strict şi preparat fizic pentru a putea rezista căderii din stratosferă.

Paraşutistul a testat şi capsula, ridicată de un balon cu heliu, până la 21.800 de metri şi 29.600 de metri, de unde a realizat cele două sărituri de probă.

 

Reclame

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: